Overige teelt


Aardappel

Aardappelen worden hier in wisselteelt (dus ieder jaar op een ander perceel) verbouwd, wat belangrijk is voor een goede bodemgesteldheid. We hebben zo'n 30 hectare. Een deel is consumptie-aardappelen, een ander deel zijn zgn. zetmeel-aardappelen.

Suikerbieten

Suikerbieten zijn een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet is niet eetbaar. De rode biet  is een variant van de biet welke wel eetbaar is; die telen we in onze groentetuin. Op dit veld staan alleen suikerbieten. Het verschil met voederbieten is, dat voederbieten veel minder suiker bevatten en daarom beter geschikt als veevoer.

De plant wordt tot 80 centimeter hoog. De oogst vindt aan het einde van het jaar plaats (november).

Gerst

Op meerdere plekken staat gerst. Gerst wordt onder andere gebruikt voor mout; een ingrediënt van bier. Hele goede kwaliteit gerst wordt gebruikt bij de bereiding van whisky. De oogst vindt - met een grote combine - plaats in augustus. De stengels (halmen) worden weer gebruikt voor stro, of als organische bodemverbeteraar.

Veldbonen

De veldboon is een nieuwe eiwitgewas waarvoor veel belangstelling bestaat. Met opbrengsten van gemiddeld 6 ton per hectare en een eiwitgehalte van 25 tot 30 procent zijn veldbonen een interessant alternatief voor geïmporteerde soja. De veldbonen zijn ook geschikt om in de humane voeding dierlijk eiwit te vervangen door plantaardig eiwit. Momenteel worden veldbonen nog hoofdzakelijk tot veevoer verwerkt. Er bestaat een grote concurrentie met soja, dat weliswaar voedzamer is, maar geïmporteerd moet worden en meestal genetisch gemodificeerd is.

Veldbonen verbeteren de structuur van de bodem en voor een volgend gewas op dezelfde plek als de veldbonen is de helft minder bemesting nodig.

Koolzaad

De akkers van koolzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. De plantaardige olie die van de zaden van koolzaadbloemen wordt gemaakt, wordt in veel producten verwerkt. Zoals koolzaadolie en stro, en koolzaadschroot dat na persing overblijft. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen en het is een alternatief voor geïmporteerde soja.

Onze koolzaad wordt geteeld voor Geerts Best uit Zuidwolde, die er koolzaadolie van maakt. Deze is o.a. te koop bij www.veenhuizerboeren.nl